Gandiri Etice (Sociale/Comportamentale/Satirice)

De fiecare data cand  moare o persoana, e sigur sa presupunem ca este un eveniment tragic. Este in natura umana sa privim moartea cu teama si chiar ca pe un subiect tabu, dar ceea ce gasesc ciudat este noul comportament ce vehiculeaza pe mijloacele media (facebook, instagram, twitter) atunci cand o celebritate face cunostinta cu eterna purtatoare de coasa. Odata semnalat acest lucru, in mediul online apar hoarde admiratori noi si vechi, de oameni devastati si profund indurerati. Numai ca, fara sa inteleaga, ei transforma totul intr-o manifestare grotesca si superficiala de doliu ce genereaza un val de sensibilizare fortata asupra oamenilor de rand. Care in mod ciudat sunt pusi in fata unei decizii: sa fie onesti si sa recunoasca ca in ciuda faptului ca este trist cand cineva moare, in principiu de fapt nu le pasa (ceea ce e destul de dificil de recunoscut intr-un subiect delicat ca moartea) sau sa participe la acest doliu fals.

Situatia este foarte ciudat de discutat si dezbatut, pentru ca multe din manifestari nu sunt constientizate, iar intentiile in exprimarea unei opinii in acest context sunt la fel de variate ca si oamenii care iau parte. Dar, dupa suficient timp si observatie, incep sa se arate tipare, tipare care sunt generate de societatea actuala si de valorile ce ne sunt oferite pentru consum. Poate ca pentru generatiile trecute valorile se dezvoltau altfel, dar pentru societatea de astazi majoritatea valorilor sau conceptelor noastre pot fi echivalente unui bun comercial, ce este oferit pentru consum. Si aici nu vreau sa insinuez existenta unui cabal nebun de oameni obsedati de dominatie globala, sau alte teorii conspirationiste, eu vorbesc de ceva mult mai simplu si care cateodata poate fi mult mai rau, profitul.

In general, in societatea actuala un om adult are doua parti intr-o zi – una de munca, in care produce banii, si alta de consum in care ii cheltuie si isi „reincarca bateriile”. Ceea ce eu gasesc fascinant este ca toata rutina asta e atat de bine introdusa in mintea noastra ca nu putem avea alt concept decat aceasta, si chiar ideea noastra de fericire devine un profit infinit care sa sustina un consum. Ce vreau sa subliniez este ca un om, odata ajuns in a doua parte a zilei, aceea de consum, va cauta ceva care sa nu il solicite fizic sau intelectual, lucru absolut normal pentru ca isi epuizeaza toate resursele la locul munca. Transpus in realitate asta inseamna ca o sa aibă nevoie de media, de „entertainment”  si se va uita la televizor/facebook/netflix etc. la ceva care il transpune intr-o lume diferita si pe placul lui/ei.

Toate astea au legatura cu setul de valori consumat de noi, deoarece aici capata importanta la ce se uita cel mai mult toata lumea, care este mediul preferat de a scapa de realitate, si automat furnizorii acestor servicii vor oferi mai mult din ce se cere. Regula e simpla iar ei, ca noi toti, sunt in cautarea profitului ce le sustin obiceiurile de consum. Dar acest consum excesiv media nu se traduce automat in consum de calitate, ci doar o rezolvare usoara a unei probleme imediate, ce atrage cu ea implementarea in masa a unor seturi de valori extrem de superficiale. Suficient de superficiale cat sa faca oamenii sa nu realizeze toate actiunile pe care le fac, sa nu detina filtrul critic al realitatii proprii, astfel incat sa reactioneze in mod pasiv si emotional la toate curentele induse, fie ele economice, sociale, culturale.

Un impact impresionant ce il poate avea asupra mintii este modul in care se transmite acest mediu. De exemplu, un film este in sine o experienta vizuala, in care absorbi informatia, te transpui in actiune si reactionezi pasiv la evenimente, de obicei comasate in doua ore. Vazut din perspectiva asta, devine foarte evident ca oamenii o sa inceapa sa isi dezvolte o gandire pasiva la evenimentele din jur, bazata pe raspunsuri emotionale, instinctuale, dirijate de un subconstient extrem de influentat de mediul pe care alegi sa il consumi.

Astfel daca te gasesti in postura mea, si te-ai saturat de actiunile superficiale oamenilor din mediul tau online sau offline, poate te va linisti ideea ca nu esti singurul si ca totul are o explicatie.

Societate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: